Om Loftet


I landlige omgivelser på Sør-Fron i Gudbrandsdalen, ligger Loftet dansestudio. Huset i Hundorpgeilen 37- på folkemunne “Nustadsvingen” – har hatt en nøkkelrolle i bygda siden det ble bygget som lagerhus i 1949, da Asbjørn Nustad drev Hundorp Landhandleri i det som tidligere var en hjørnebutikk vis-à-vis Loftet. Datidens dagligvareforretninger solgte alt fra knappenåler, sko og klær til mat, isolasjon og armeringsjern, og behovet for god lagerplass var deretter.

IMG_9478

 

I første etasje ble det også bygget pølsemakeri og kjøttbutikk. Olav Nustad, sønnen til Asbjørn, ble kjent for sin gode medisterdeig- eller “kjøttkakuvørkje” som den ble kalt. Også den velsmakende “Nustadpølsa” ble en populær salgsvare, og oppskriften ble i senere tid plukket opp av velrennomerte Anni`s Pølsemakeri på Ringebu, som den dag i dag selger pølser under navnet “Nustadpølsa”. I den øvre delen av huset (hvor det for noen år siden var snowboardbutikk) var det fryseboksutleie. På den tiden var det ikke vanlig å ha noe så luksuriøst som egen fryser. Med sin gode forretningssans og egnede lokaler, kunne Nustadfamilien tilby gudbrandsdølene leie av “egen” fryseboks til maten sin.

 

10622320_10154473467895447_1689727525_n

Levering av varer til Hundorp Landhandleri på 70-tallet. Loftet dansestudio i bakgrunnen var ekstra lagerplass.  

I senere tid har blant annet Liv Nyhus drevet med salg av garn og kioskvarer i det gamle pølsemakeriet, og Stig Rune Haverstad har drevet bilforretning i det som nå er “Graffitisalen”. I 2002 ble fasilitetene tilrettelagt for danseinstruksjon, da Aina Busch Sletten overtok som ny eier og startet det heftigste dansetilbudet dalen hadde sett; Ekstrem Dans. I løpet av de neste 15 årene ble dans etablert som et populært aktivitetstilbud for barn og unge, og hundrevis av elever fikk oppleve ekte danseglede.

Sommeren 2014 markerte en ny epoke for huset i Nustadsvingen og for dansemiljøet i dalen. Etter en verdig innsats over 15 år, fant Aina en arvtager med den danselidenskapen, ambisjonene og “nesebeinet” som kreves for å drive et dansestudio. Huset og driften ble solgt til Juliane Bay, tidligere elev og instruktør ved Ekstrem Dans, og nå nyutdannet danser, koreograf og instruktør ved Circle Dance Academy i Oslo. Ved kjøkkenbordet hjemme på Frya ble navnet “Loftet” født, og etter 2 måneder med intens oppussing, fremstår Loftet som et moderne og innbydende dansestudio med så godt som ubegrensede bruksmuligheter. Ta gjerne en nærmere titt på lokalene her.

loftethuset

I dag holdes det dansekurs på Loftet, og dette tilbudet vil utvides etter hvert. Nye konsepter er under utvikling; det satses i større grad på gutta, og de som gjerne vil utvikle seg og lære enda mer innenfor dansen, i tillegg til dansetilbud for enda yngre og enda eldre enn det har vært tidligere. Det vil også arrangeres workshops med dyktige instruktører fra nasjonale og intarnasjonale dansemiljøer, og tilrettelegges for mer fleksible muligheter for freestyle/egentrening utenom timeplanen – alt med utgangspunkt i Loftets grunnverdier:

 

  • Sosialt. Dans har en sosial verdi. Nye bekjentskaper på tvers av alder og kommunegrenser. Å lære seg å måtte samarbeide og samhandle med andre mennesker rundt seg er en god egenskap.

 

  • Inkluderende. På Loftet fokuserer vi på at alle skal føle seg sett. Et åpent og inkluderende miljø skaper trivsel for store og små.

 

  • Danseglede. Danseglede er like mye en følelse fra innsiden som det er trinn.

 

10617795_10154473331865447_707173201_n

 

 

Om Juliane

Den dagen legene sa at jeg mest sannsynlig aldri kunne leve av dans, var også den dagen jeg bestemte meg for at det var nettopp det jeg skulle.

Mitt navn er Juliane Bay. Jeg er eier og daglig leder av Loftet. Da jeg var 8 år gammel begynte jeg å danse ved “Ekstrem dans”, og i en alder av 15 begynte jeg selv å undervise ved samme danseskole. Jeg begynte på danselinjen på Vinstra Videregående skole i 2006, men måtte avbryte grunnet et smertesyndrom i beinet som raskt snudde livet mitt på hodet. Den dagen legene sa at jeg mest sannsynlig aldri kunne leve av dans, var også den dagen jeg bestemte meg for at det var nettopp det jeg skulle. Jeg måtte lære meg å gå på nytt, bokstavelig talt, og målet har hele tiden vært å kunne danse igjen – med eller uten smertene. I dag danser jeg, ikke uten smerter vel og merke, men med et stort smil om munnen. Det er bedre å danse med smerter enn å ikke danse og fortsatt ha vondt.

Husk å leve

Loftet for meg er et fristed. Dette er en følelse jeg vil formidle til alle som kommer innom. Det spiller ingen rolle hvilken bakgrunn man kommer fra, felles er at man kommer for å danse. Med en enorm lidenskap for dans, og mennesket bak danseren, er jeg opptatt av at alle skal føle seg sett og inkludert. Aina har hele tiden holdt døren åpen for meg, og jeg har tilbragt uendelig mange timer alene i studio. Det har nærmest vært “mitt andre hjem” de siste årene, og derfor føles det enda mer naturlig å overta. Med utdannelse som danser, koreograf og instruktør i hiphop og urbane dansestiler fra Circle Dance Academy i Oslo, føler jeg meg klar for veien videre på Loftet dansestudio.

Det er med stor ydmykhet over det dansemiljøet som allerede lever i Gudbransdalen, og stolthet over å kunne videreutvikle det, at jeg ønsker hjertlig velkommen til Loftet!

 

Vennlig hilsen Juliane

10617660_10154473331670447_1106669409_n